Mina bästa just nu – mat, dryck och små lyckor i vardagenNi vet när man har några rätter som bara alltid funkar? Som man återkommer till, år efter år, för att de känns rätt – oavsett om det är vardag, sommar, skolavslutning eller bara fredag. Det här inlägget är precis det. Mina (och Davids!) bästa just nu. Smaker som gör mig glad, som är enkla att laga och som alltid blir bra – även om barnen skriker, middagen blir sen eller gästerna kommer innan du hunnit duscha.Spara det här inlägget. Allt finns samlat här – mat, dryck, dessert, vardag och fest. Våra favoriter. Just nu.⸻🍹 Cava Sangria – sommar i en dryckDen här drinken gör vi varje sommar. Alltid i en stor kanna, alltid med is, alltid med folk omkring. Enkel, fräsch och farligt god.Du behöver: • 1 flaska torr cava • 1 dl Likör 43 • 2 dl apelsinjuice • Is • Skivad apelsin (eller vad du har hemma)Gör så här:Blanda allt i en stor kanna. Fyll med is. Rör om. Drick långsamt i kvällssolen.⸻🍊 Alkoholfri CP Summer – frisk mocktail med karaktärOm man vill skippa alkoholen men ändå få en riktigt god drink – här är vår absoluta favorit just nu. Kallbryggt CP-te, torr äppelcider, apelsin och mynta. Friskt, vackert och perfekt till sommarkvällar.Du behöver: • Svanfeldts Coffee CP-te • Kallt vatten • Torr, alkoholfri äppelcider • Färsk mynta • En skiva apelsin • IsSå här gör du: 1. Lägg en påse CP-te i ett glas kallt vatten kvällen innan. Låt stå i kylen i minst 10 timmar. 2. Fyll ett champagneglas med mycket is. 3. Häll i ca 4 cl kallbryggt te. 4. Lägg i en apelsinskiva och lite mynta. 5. Fyll upp med ca 10 cl alkoholfri äppelcider. 6. Rör om försiktigt – servera direkt. ⸻🦞 Gratinerade havskräftor med persiljesmör (och bröd att doppa!)Det här gjorde vi förra helgen och det var så gott. Enkel lyx som känns som en restaurangrätt – fast hemma. Smöret, doften, brödet som man doppar upp varenda droppe med…Du behöver: • Havskräftor (dela dem på längden) • 250 g smör • En näve färsk persilja • 2–3 vitlöksklyftor • Lite grönsaksfond eller buljong • Salt, peppar • (ev. en skvätt vitt vin)Gör så här: 1. Smält smöret långsamt med vitlök, persilja, fond, salt & peppar. 2. Lägg kräftorna på en plåt, skeda över smöret – snåla inte. 3. In i ugnen tills smöret smält och kräftorna fått färg. 4. Servera direkt – med focaccia eller gott bröd att doppa i smöret från plåten. Magiskt.Tips: Smöret som rinner ner? Spara det. Värm upp och blanda med pasta. Det är löjligt gott. ⸻🥖 Focaccia (vi använder Leilas recept)Vi bakar ofta Leilas enkla focaccia, men jag låter degen jäsa dubbelt så länge. Det blir fluffigt, krispigt och perfekt till allt – men extra gott till kräftor.📌 Här är receptet vi utgår från (https://www.koket.se/leila-bakar/leila-lindholm/enkel-focaccia-leilas-recept)Tips: Toppa med flingsalt och färsk rosmarin. Och ät den ljummen.⸻🍝 Scampipasta (Davids signaturrätt)Det här är en av Davids favoriter att laga – och jag förstår varför. Enkel, smakrik och alltid uppskattad. Det är såna här rätter man gör på känsla.Du behöver: • Rå scampi • Pasta • Smör + olivolja • Vitlök, chili, persilja • Grönsaksfond • Salt & pepparGör så här: 1. Smält smör och olja i panna med vitlök, persilja, chili och fond. Låt stå på låg värme. 2. Stek scampin separat tills de får färg. 3. Koka pastan (dra av en minut innan den är klar), blanda ihop allt i pannan. 4. Ät direkt. Gärna med ett glas vin. Eller mitt i kaoset. Den funkar alltid.⸻🍄 Kantarellpasta med vitvin & dijonKrämig, varm och så god. Det här är en av mina hösträtter som också funkar en kall sommarkväll.Du behöver: • 200 g kantareller • Schalottenlök + vitlök • Vitt vin • Dijonsenap • Grädde • Grönsaksfond • Pasta • Salt & pepparGör så här: 1. Fräs lök och vitlök i smör. Häll på vin, senap och fond. Låt reducera. 2. I med grädde och låt puttra. 3. Stek kantarellerna hårt separat och vänd ner i såsen. 4. Rör ihop med pastan. Servera direkt. ⸻☕ Swedish affogato – snabb dessert med wow-effektVaniljglass + espresso = lyx på 30 sekunder. Vi älskar att använda vårt koffeinfria eller pekan-nöt-kola-kaffe till den här.Du behöver: • En kula vaniljglass • En shot Svanfeldts Coffee (gärna koffeinfritt eller pekan-nöt-kola)Gör så här: 1. Lägg glassen i ett litet glas. 2. Häll den varma espresson över. 3. Ät direkt med sked. Eller två skedar – en till någon du gillar.⸻🥧 Knäckig paj – rabarber eller äppleDet här gör vi när vi vill ha något tryggt och enkelt men ändå så. himla. gott. Välj frukt efter säsong.Du behöver: • Rabarber eller äpplen • 1 dl socker • 2 tsk potatismjölKnäckigt täcke: • 2 dl havregryn • 1,5 dl vetemjöl • 1,5 dl socker • 0,5 tsk bakpulver • 1 krm salt • 125 g smör • 0,5 dl ljus sirap • 1 msk mjölkGör så här: 1. Lägg frukten i pajform med socker + potatismjöl. 2. Smält smöret och rör ihop med resten av ingredienserna. 3. Klicka ut täcket, grädda i 175° i 30 min. 4. Servera med vaniljglass. Alltid glass. ⸻🍓 Pavlova – avslutningens tårtaDet här är skolavslutningskänsla i tårtform. Krispig maräng, fluffig grädde, bär. Alltid vacker. Alltid uppskattad.Du behöver: • Marängbotten • Vispgrädde • Färska bär • (Ev. lemon curd eller vit choklad)Gör så här:Vispa grädden, bred över marängen, toppa med bär.Inget mer behövs.⸻💬 Till sistMat behöver inte vara avancerat. Det räcker med att det känns.Ett smör som doftar vitlök. En pasta som någon faktiskt hann laga.Ett glas cava när barnen somnat – eller mitt i kaoset.Det är det lilla – som blir det stora.